7 hälsosamma snacks att äta vid skrivbordet!

Välbefinnande på jobbet

När förmiddagssuget slår till eller när du oundvikligen når eftermiddagssvackan, väljer du då ett hälsosamt mellanmål som bibehåller din näringsnivå eller väljer du istället något sött för att snabbt få i dig socker som sedan lika snabbt får din energi att dala igen?

Gör kloka snacksval på jobbet som inte bara ger dig långvarig energi utan även hjälper dig att hålla koncentration och fokus på hög nivå samtidigt som de bidrar till en hälsosammare diet i allmänhet. Prova något av våra förslag nedan för ett hälsosamt mellanmål som du kan äta vid ditt skrivbord – det kommer garanterat att hjälpa dig att hålla energin och humöret på topp!

1. En handfull mandlar

Mandlar är verkligen fullpackade med näring. Och de är inte bara en fantastisk källa till protein, de är också en källa till hälsosamt fett. Mandlar innehåller så mycket som nio viktiga näringsämnen och är rika på vitamin E. Faktum är att i jämförelse med andra nötter så innehåller mandlar den största mängden protein och fiber. Dessutom smakar de ju gott också!

2. Hummus med råa grönsaker

Den något blygsamma kikärtan är den viktigaste ingrediensen i traditionell hummus, men den är definitivt inte blygsam vad gäller näringsrikedom. Kikärter är en källa till kalcium, järn, protein och fiber vilket även hindrar blodsockernivån att öka för snabbt. Gör några grönsaksstänger att doppa i hummusen och du har ett smakrikt och näringsrikt mellanmål.

3. Yoghurt

Trots att många av våra vanligaste yoghurtar idag tyvärr är fyllda med socker är naturell osötad yoghurt ett utmärkt alternativ för ett mellanmål. Naturell yoghurt innehåller goda bakterier och probiotika som främjar tarmhälsan och ett hälsosamt matsmältningssystem. Naturell yoghurt innehåller också protein, kalcium, vitaminer, kalium och magnesium. Hur kan man inte gilla detta!

4. Äpple och jordnötssmör

Det kan låta som en udda kombination men prova – det smakar utsökt! Äpplet bidrar med kolhydrater och fibrer som fördröjer matsmältningen vilket i sin tur förhindrar att blodsockret går upp alltför snabbt. Jordnötssmöret ger hälsosamt omättat fett och protein som ytterligare kontrollerar toppar i blodsockret. Maxa de hälsosamma fördelarna genom att välja osötat jordnötssmör. Mums!

5. En handfull blandade frön

Pumpafrön innehåller höga halter av hälsosamt omättat fett och är en utmärkt källa till Omega-3 vilket gör fröna till ett bra alternativ för dem som inte regelbundet äter oljig fisk. De ger också hjärtat hälsosam magnesium och immunförstärkande zink. Linfrön är ett utmärkt frö för att öka ditt fiberintag. De innehåller också höga halter av Omega-3 och studier tyder på att konsumtionen av dessa underbara frön kan hjälpa till att hålla blodtrycket på lagom nivå. Solrosfrön är billiga frön, men innehåller höga halter av hälsosamma fetter och mineraler som magnesium och koppar. Solrosfrön innehåller också höga halter av naturligt förekommande vitamin E som skyddar fettsyror i kroppen från att brytas ned.

6. En hälsosam energibar

Vi rekommenderar inte att du går och köper vilken energibar eller måltidsbar som helst, utan precis som nämndes i samband med yoghurt ovan, är många av de du idag hittar i butik fullproppade med socker. Men letar du noga så kan du hitta energibarer som kombinerar protein från flera källor och som dessutom har en låg sockerhalt.

7. Choklad

Nej, du drömmer inte! Om det äts med måtta så kan mörk choklad ge många hälsofördelar. Det är en kraftfull antioxidant som är fylld med hälsosamma mineraler som järn, zink och selen. Studier har visat att kakaokonsumtion (choklad som har minst 70% kakao), kan sänka ett ”dåligt” kolesterolvärde samtidigt som man höjer nivåerna av "bra" kolesterol i blodet, vilket innebär en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Choklad är också bra för hjärnan då choklad innehåller de naturliga antioxidanterna flavanoler, som är kopplade till en minskning av minnesförlusten hos äldre människor. Mörk choklad anses också uppmuntra känslor som lycka och välbefinnande. Så unna dig själv en chokladbit eller två!

Relaterade inlägg