6 skäl till varför du bör ha en vattenautomat på kontoret

Välbefinnande på jobbet

Vi människor består till stor del av vatten. Vår muskelmassa består av 75% vatten, våra ben 22%, vårt blod 83% medan vår hjärna består av hela 90% vatten. För att fungera och vara friska måste vi helt enkelt dricka vatten. På så sätt mår vi bättre både privat och på jobbet.

1.    Förhöjd mental närvaro
Uttorkning är det som händer när kroppen förlorar mer vatten än vad den intar. Bara genom att vara så lite som 2% under tillräcklig vätskenivå syns effekter som sämre kognitiv förmåga, minne, matematiska färdigheter, visuell perception och resonemang. Helt enkelt så leder redan en liten avsaknad av vätska till sämre mental närvaro vilket kan ge negativa effekter för produktiviteten på arbetsplatsen. Dricker du tillräckligt mycket vatten så fungerar även din hjärna klart, snabbt och presterar med full förmåga.

2.    En mer energieffektiv hjärna
Enligt en studie utförd vid King's College London är uttorkning även en orsak till att hjärnan måste arbeta mer för att uppnå samma resultat. Studien testades på en grupp tonåringar som hade druckit tillräckligt med vatten jämförelsevis med en liknande grupp som inte hade druckit tillräckligt med vatten. Resultatet visade att personerna som inte hade druckit tillräckligt hade en förhöjd aktivitet i hjärnans främre parietallob under problemlösning, men visade samtidigt ingen förbättring i hjärnans prestation.

Sammanfattningsvis visade det sig alltså att uppgifterna som tilldelades den senare gruppen verkade svårare. Det verkar alltså som att en uttorkad hjärna använder en större mängd energi för att utföra samma typ av uppgifter.

3.    Piggare personal 
Uttorkning kan alltså ge en minskad kognitiv förmåga som kan leda till en överbelastad hjärna men även den lägsta nivån av uttorkning kan orsaka ökad trötthet och utmattning. Minskad mental närvaro och ökad trötthet hos personalen ger en mindre produktiv arbetsdag.

4.    Gladare personal
När blodkroppar förlorar mer vatten än vad de tillgodoses blir resultatet trötthet, förvirring och irritation. Uttorkning i mer extrema fall kan leda till ångest, spänningar och även depression. Att dricka vatten samt att ta små pauser under arbetsdagen kan förbättra humöret hos personalen. 

Om du arbetar framför en skärm under långa perioder kan en liten paus på 15 sekunder var tionde minut reducera trötthet med 50%. Mikropauser passar även utmärkt till att ta en klunk vatten vid skrivbordet.

Enligt en annan undersökning hävdar 59% av personalen att fler pauser faktiskt skulle förhöja deras arbetsglädje. Det är alltså starka bevis på att ta en paus för att dricka vatten under arbetsdagen förbättrar anställdas produktivitet.

5.    Minskad risk för muskel- och ledvärk
För lite vätska kan orsaka muskel- och ledvärk. Genom att dricka en tillräcklig mängd vatten ser du till att dina muskler och leder hålls igång. Studier visar att arbetare som lider av arm- och handledsbesvär kan minska smärtan genom att ta en femminuters paus en gång i timmen.

Vi rekommenderar att du tar en kort paus för att fylla på vätskenivån en gång i timmen för att maximera välmående, energi och kreativitet. Även om fem minuter inte tycks vara en lång tid, så räcker det för att fylla på vätskenivån och ge dig en chans att vila dina ögon, resa dig upp och sträcka på dig.

6.    Mindre frånvaro
Huvudvärk är ett vanligt symptom på uttorkning och en anledning till att många anställda idag sjukanmäler sig. 

En hjärna med låg vätskenivå kan i värsta fall leda till skrumpnad hjärnvävnad. Som ett resultat av detta utlöses smärtreceptorer som omger hjärnan vilket leder till huvudvärk. Brist på vatten leder också till att din blodvolym minskar vilket i sin tur leder till förminskat flöde av blod och syre till hjärnan.

Att dricka vatten kan även förhindra allvarligare sjukdomar som cancer i tjocktarmen. Mindre antal sjukdagar är även positivt för verksamheten och de anställdas hälsa.

 

Att dricka vatten förbättrar helt enkelt hela din kropp och själ. Bättre mental hälsa, bättre leder och muskler och verkar även förebyggande för allvarliga sjukdomar - vatten är en avgörande faktor för ett friskare och rikare liv. Välmående arbetskraft ger mindre frånvaro och gladare och mer produktiv personal.

Eden Springs har ett stort utbud av vattenautomat med källvatten och filterkylare som passar till just ditt kontors specifika behov. Vi är glada för att kunna hjälpa dig hitta den bästa vattenlösningen för dina behov – kontakta oss idag!

Relaterade inlägg