Öka ditt välbefinnande i arbetet med hjälp av pauser – ta del av våra enkla tips!

Välbefinnande på jobbet

För att du ska orka koncentrera dig på arbetet och hålla fokus under hela arbetsdagen, är det viktigt att komma ihåg att ta tillräckligt med pauser. Även om fler pauser utöver lunch kan tyckas som en omöjlighet under stressade arbetsdagar, så har faktiskt pauser en stor inverkan på vår effektivitet.

Även bara några minuters långa pauser under arbetsdagen hjälper både kropp och själ att slappna av och återhämta sig så att du kan arbeta mer effektivt under nästa arbetspass. Eftersom en människa bara kan fokusera på krävande arbete kontinuerligt under ungefär en timme är det optimalt att ta en kortare paus varje timme och dessutom en längre paus någon gång under dagen.

Om du har lätt för att glömma bort att ta pauser så kan du ladda ner en app som hjälper dig, t.ex. Eden Body Guard eller sätt ett larm på din mobil som påminner dig att pausa med regelbundna intervaller. Gör något som får dig att må bra under pausen. Om pausen är trevlig så blir effekten av den större. Här kommer några exempel på vad du kan göra:

  • ta en kopp kaffe eller ett glas vatten
  • ät ett litet mellanmål
  • småprata med dina kollegor
  • läs en bok eller en tidning
  • gå en liten runda eller stretcha
  • gör några andningsövningar

Korta pauser under arbetsdagen är också ett enkelt sätt att förbättra dina allmänna välbefinnandemål:

Är ditt mål att röra mer på dig? Gå en runda kring kvarteret, ta trapporna eller gör en liten stretchövning under pausen.
Vill du äta mer hälsosamt? Ta med dig något nyttigt mellanmål – genom att äta lite då och då, t.ex. under en paus, håller du ditt blodsocker på en jämn nivå.
Behöver du jobba på att hantera stress? Gör enkla andnings- och avslappningsövningar vid din arbetsplats. Om ljudnivån kring dig är hög så kan du lyssna på lugn musik under tiden.
Edens vattenkylare och kaffemaskiner hjälper dig att ta arbetspauser. Genom att ta en kopp kaffe eller ett glas vatten tar du en tillfällig paus från arbetet, vilket ger möjligheten till spontana möten med kollegor. Se vårt stora produktsortiment här!

Relaterade inlägg