Motion och välbefinnande

Vatten och välbefinnande

Enligt flera experter utgör brist på fysisk aktivitet ett av de mest allvarliga hälsoproblemen i det moderna samhället. Läkare rekommenderar minst 30 minuters fysisk aktivitet varje dag. Det är inte alltid lätt att hitta tid för träning under din arbetsdag, men det finns enkla övningar du kan göra på arbetstid.

•    Ta en promenad på lunchrasten och be vänner och kollegor att följa med dig för att det ska bli roligt och motiverande.
•    Ta trapporna istället för hissen.
•    Ta en paus och stretcha - att utföra några stretchövningar varje dag kan hjälpa dig undvika vanliga åkommor såsom huvudvärk, stela axlar och ryggvärk.

Nedan förklaras några enkla stretchövningar du kan göra på arbetet. Håll varje position i minst 5-10 sekunder, slappna av och upprepa 3 gånger. 

Händerna
Att greppa en penna eller skriva på tangentbordet kan göra dina händer stela och stumma. Denna stretchövning hjälper dig att få liv i dina handmuskler: Sära och räta ut fingrarna till dess att du känner en sträckning, håll handen i rät vinkel mot handleden. Därefter böjer du de yttre och mellersta knogarna på dina fingrar, samtidigt som du håller kvar handleden i samma position. 

Armar och axlar
Fläta samman fingrarna och vrid handflatorna utåt; sträck ut armarna rakt framför dig. 

Rygg
Sträck armarna bakom huvudet och placera din hand på övre delen av ryggen medan du håller armen nära örat. Håll försiktigt i armbågen med motsatt hand. Dra armbågen mot baksidan av huvudet och sträck handen mot mitten av ryggen tills du känner en mjuk sträckning. Ta en paus och upprepa sedan på motsatt sida. 

Nacke
För hakan mot halsen och förläng baksidan av nacken. Vrid sedan huvudet till vänster. Gör en paus och för tillbaka huvudet till mitten. Gör en paus och för huvudet till höger; upprepa tre gånger. 

Axelrullningar
Rulla axlarna uppåt mot öronen, håll; rulla sedan axlarna bakåt nedåt och pressa samman skulderbladen en kort stund. Upprepa tre gånger. 

Benstretch
Medan du står upp och håller dig i något; lyft en fot upp mot höften medan du pressar samman knäna. Gör en paus och sänk foten mot golvet. Upprepa med motsatt fot. Repetera tre gånger på vardera sida. 

Relaterade inlägg