Vatten och den vanliga förkylningen

Vatten och välbefinnande

De flesta vuxna människor får i genomsnitt en förkylning cirka fyra gånger om året och barn blir förkylda ännu oftare. Tänk bara på den årliga ekonomiska förlust som detta innebär i form av förlorade arbetsdagar. Det rör sig om totalt cirka 3 miljarder euro och vi kan inte göra något åt det. Eller kan vi det? 

Rinnande näsor, feber, och halsont är alla vanliga symtom vid en förkylning. En sjukdom där läkare och läkemedelsföretag fortfarande inte har klarat att finna ett botemedel. De läkemedel som kan köpas över disk idag, botar endast symtomen men inte orsaken till sjukdomen. Faktum är att det inte är mycket man kan göra när förkylningen eller influensan väl brytit ut, förutom att försöka eliminera symtomen. 

Det bästa sättet att bekämpa en förkylning är att förhindra att den får fäste. Det finns olika sätt att förhindra uppkomsten av sjukdomen, vilket inkluderar att tvätta händerna ofta, ta vitaminer och försöka undvika förkylda personer. Men det kanske viktigaste och lättaste sättet att förhindra den vanligt förekommande förkylningen är kanske också det mest negligerade - Tillräckligt med vätska. Vatten sköljer bort skadliga orenheter och toxiner ur kroppen och hjälper till vid produktionen av slem. Eftersom kroppen använder mer vätska än vanligt när den försöker bekämpa en förkylning eller influensa, kan kroppen bli mycket uttorkad om man inte dricker tillräckligt. Uttorkning kan bland annat resultera i hög feber och därför är extra tillförsel av vatten mycket viktigt när man har förkylningssymtom. Faktum är att brist på vatten kan göra förkylningen och/eller hostan värre. Vatten är det primärt viktigaste valet när det gäller vätsketillförsel, men juice, te och soppa är också bra vid förkylning. 

Vatten i andra former kan också hjälpa. Varma drycker kan lindra halsont och till och med hjälpa till att förhindra kongestion. Det är även rekommenderat att man gurglar saltvatten och andas in fuktig luft, möjligen via en ångluftfuktare. 

Inom alternativ medicin, ser man på förkylning som ett sätt för kroppen att göra sig av med gifter. Under hösten och vintern försöker vår kropp att harmonisera med årstiden. Kroppen kondenserar då överflöd och renar överflödigt slem och överbelastning från vävnader, vilket hjälper till att förbättra blodcirkulationen. Denna process kan dock innebära att man pådrar sig en förkylning eller influensa. Att dricka vatten hjälper kroppen att göra sig av med gifter. Träning och svettning kan även hjälpa för att rena kroppen från toxiner. 

Vatten hjälper inte endast till att förhindra förkylning utan hjälper också den som har drabbats till att må bättre. 
Att dricka mer vatten kan hjälpa dig att bygga upp ett starkare immunförsvar och håller dig således friskare och starkare under vinterhalvåret. 

Relaterade inlägg