Möt mig vid vattenkylaren

Vatten och välbefinnande

Att dricka tillräckligt med vatten är livsviktigt, både för vår hälsa och för att vi skall kunna vidhålla god produktivitet på arbetet. Vattenkylaren är en av de enklaste och mest kostnadseffektiva metoderna för att säkerställa att anställda har tillgång till det vatten de behöver. För att optimera fördelarna med vattenkylaren, finns det två tillvägagångssätt när det gäller att hitta rätt placering av denna. 

Det första är det praktiska tillvägagångssättet. Studier visar att man dricker mer vatten om vattenkylaren är synlig och finns inom rimligt avstånd. Det bör i genomsnitt finnas en vattenkylare per 10 anställda och denna bör placeras i närheten av dessa. Närheten till vattnet spelar en viktig roll när det kommer till att påminna anställda om att dricka regelbundet. 

Den andra metoden är det strategiska tillvägagångssättet. Organisationsutvecklare och företagskonsulter pekar alla på fördelarna med att vidhålla direkta, mänskliga interaktioner. Vårt arbete innebär ofta resor och många av oss använder ofta e-post för kommunikation. Detta innebär att många anställda kan känna sig ”avklippta” från organisationen och att de går miste om fördelarna med spontana möten och ”face-to-face”-kommunikation. Formgivare för kontorsmiljöer fäster nu större vikt vid utrymmen för enkla möten som uppmuntrar till att stanna upp och prata lite, utbyta idéer och samarbeta. Området kring vattenkylaren har blivit en samlingspunkt, där ökade nivåer av samarbete inom organisationen gynnas. 

Genom att kombinera de praktiska och strategiska metoderna, kan företag optimera de fördelar som källvattenkylaren kan få genom att främja välbefinnandet hos de anställda och höja företagets produktivitet i sin helhet.

NÅGRA AKTIVITETER SOM HÖJER PRODUKTIVITETEN
•    Be en kollega att möta upp dig vid vattenkylaren för att lösa ett problem tillsammans.
•    Initiera ett spontant möte i foajén.
•    Säg "Hej" till någon som du inte känner. Att möta kollegor och utbyta idéer bygger upp ömsesidig förståelse och förbättrar samarbetet i hela organisationen.
•    Håll ett informellt möte med en kund eller partner i foajén som ett alternativ till det vanliga konferensrummet.
•    Uppmuntra konversationer vid vattenkylaren. Installera bord att stå vid och whiteboardtavlor och pennor för att underlätta arbetet.

TIPS & RÅD
•    Arbeta med din laptop i till exempel foajé-området då och då, som ett alternativ till din vanliga kontorsplats.
•    Ta en professionell rast. Drick vatten och gör några snabba övningar för att pigga upp både kropp och själ. Fira en affärsframgång genom en sammankomst i foajén. En aktivitet som främjar till uppbyggnad av företagskulturen på ett positivt sätt.

Relaterade inlägg