Kaffe - de nordiska ländernas svarta guld

Gott kaffe

Det säger sig självt att kaffe är en viktig del av den nordiska kulturen. Kaffe är närvarande i sociala situationer, allt från spontana träffar till officiella festligheter, och det skapar en rytm i vår vardag från morgon till kväll. Inte undra på att man i Norden dricker mest kaffe i världen; år 2013 var Finland, Norge och Danmark i täten i en undersökning om kaffekonsumtion med en konsumtion om nästan 10 kg per person och Sverige strax under med cirka 7 kg per person. 

Speciellt är det kaffets sociala roll i den nordiska kulturen som vittnar om hur stor betydelse kaffet har. Att bjuda gäster på kaffe har alltid varit en viktig del av den nordiska gästvänligheten. Även om besöket inte är oväntat, är kaffet en väsentlig del av det sociala umgänget. Man bjuder ofta vänner på kaffe och man utbyter nyheter kring en kopp rykande kaffe. 

Kaffe serveras också på fester som markerar livets olika milstolpar, må det vara dop, examensfest, bröllop eller födelsedagskalas. Också på mindre officiella sammankomster, såsom middagsbjudningar, dricks det så när som alltid kaffe efter måltiden. 

Kaffets betydelse för den nordiska befolkningen syns också i kaffets starka närvaro under dagens gång: många kommer inte i gång utan morgonkaffe, på lunchen fungerar kaffe som efterrätt, eftermiddagen avbryts av en kafferast och ofta tar vi oss ännu en kopp på kvällen när vi kommer hem. Hela dagen skulle kunna delas in i hur vi konsumerar kaffe. 

På jobbet finns det alltid tid för en kafferast och i Finland är rätten till kafferaster till och med lagstadgad. En kafferast är ofta ett sätt att belöna sig själv, koppla av och diskutera med vänner eller arbetskamrater. Därför är kafferasten en viktig del av såväl studenters som arbetares dag. De flesta av oss tycker att kafferaster förtjänas genom arbete och att kaffe och allt därtill hörande är vår belöning. 

För att du ska kunna njuta ännu mera av din kafferast, erbjuder Eden Springs välsmakande kaffe av hög kvalitet, avsett för arbetsplatsernas kaffemaskiner. Läs mer om vårt breda utbud av hela och malda kaffebönor!

Relaterade inlägg