Vikten av att dricka vatten - även under vintern!

Vatten och välbefinnande

För de flesta av oss är det självklart att kontinuerligt dricka vatten under sommarmånaderna. Men visste du att det är minst lika viktigt att fylla på vätskedepåerna under vinterhalvåret? Nedan berättar vi varför.

Vatten och din hjärna
Kroppen mister kontinuerligt ungefär 2,5 till 3 liter vatten om dagen. Vi behöver därför ständigt fylla på med vätska för att kroppens funktioner ska fungera. En av dessa funktioner är hjärnan, som består av mer än 85% vatten. 
Under vintern klär vi oss ofta i fler lager och vrider upp värmen. Detta leder till torrare luft som lätt gör oss uttorkade, vilket är svårare att upptäcka än uttorkning under sommaren. När du inte har rätt vätskebalans, känner din hjärna av effekterna. Studier har visat att en persons koncentrationsförmåga minskar successivt när kroppen har en vattenbrist på endast 1 till 2 %. 

Vatten och ditt blod
Även ditt blod påverkas av vinterkylan. Blodet består till 95 % av vatten och vattnet transporterar viktiga näringsämnen till cellerna i din kropp och avlägsnar smuts från dessa. Om du är uttorkad kan kroppens mekanismer inte reglera trycket i blodet korrekt, vilket kan leda till ett ökat blodtryck. 

Vatten och din hud
Den torra inomhusluften och den kalla vinterluften är även en fiende mot din hud. Huden består till 70 % av vatten. Vi förlorar en del av vätskan varje dag via avdunstning, genom den miljö vi lever i. Bland annat kan låg luftfuktighet, tvål och rengöringsprodukter skada det yttersta hudskiktet och minska dess förmåga att hålla kvar fuktigheten. 

När du inte dricker tillräckligt mycket för att kompensera kroppens fuktförlust känns huden torr, den bästa lösningen är att dricka vatten för att återfukta huden inifrån. 

Vatten och dina njurar
Njurarna består till 80 % av vatten. Deras funktion är att avlägsna avfallsprodukter från kroppen, vilka löses upp i vatten. När kroppen inte har tillräckligt med vatten kan avfallsprodukterna inte avlägsnas effektivt, vilket kan skada dina njurar. Det rekommenderas därför att du dricker 2 liter vatten per dag för att minska risken för njursten. 

Vatten och din lungor
Din kropp behöver vatten för att andas. En genomsnittlig person förlorar mellan 0,5 till 1 liter vatten per dag bara genom att andas, även under vintern. Lungorna består till 80% av vatten. För att ta in syre och eliminera koldioxid måste våra lungor därför ständigt återfuktas. 

Uttorkningen av lungorna försämrar också vårt immunsvar, som redan är särskilt utsatt under Nordens kyliga månder. Därför är det extra viktigt att dricka vatten regelbundet för att stå emot förkylningar och andra sjukdomar som hör vintern till.
 

 

Relaterade inlägg