Legenden om kaffe

Gott kaffe
Legenden om hur kaffe upptäcktes handlar om getherden Kaldi, som betade sina getter för mer än 1300 år sedan på de etiopiska högländerna i Kaffa-regionen. En dag märkte Kaldi att getterna var ovanligt livliga, de höll igång fram tills sent på kvällen och hoppade konstigt fram och tillbaka efter att ha ätit buskar av röd och grön frukt. Kaldi var nyfiken på djurens beteende och följde efter dem. I djurens betesmark fann han en mörkgrön växt med frukter som liknade körsbär. Kaldi ville göra likadant som sina getter och provade frukterna. Den uppfriskande effekten var så stark att han inte kom till ro förrän sent den natten.
 
 
I detta tillstånd fann en munk från ett närliggande kloster honom. Han tuggade också på några bär och tog dem till sitt kloster, där munkarna av nyfikenhet kokade frukterna. Efter att ha provsmakat drycken tyckte de att den smakade så hemskt att de slängde resten i elden. Ju mer bönorna brändes i elden, desto värre luktade det. Munkarna upprepade därefter försöket genom att rosta bönorna och var nöjda över resultatet.
 
 
Enligt legenden gav abboten i klostret drycken namnet Kaaba, eftersom detta betyder arabisk brun ädelsten. Och så spred sig kaffet under 1100-talet till Jemen, där det fick det arabiska namnet "Qahweh", det tidiga ordet för kaffe. Därifrån började kaffe sitt segertåg runt om i världen. Det var inte förrän det trettonde århundradet som det upptäcktes att kaffet är som godast när det först rostas och sedan bryggs. Än idag, fungerar det precis likadant!
Och visste du att en del människor i Kaffa-regionen än idag äter kaffe i form av krossade kaffebönor blandade med smör.

Relaterade inlägg