Träning ger dig energi

Välbefinnande på jobbet

I ett hektiskt liv med mängder av olika åtaganden är det ofta svårt att hitta tid till träning. Även med de bästa av intentioner, kan träningen hamna långt ner på prioriteringslistan. Det är dock viktigt att komma ihåg att vår kropp inte är utformad för att vi skall sitta stilla vid ett skrivbord. Kroppen skall hålla sig I aktivitet. 

Brist på träning kan resultera i skadliga effekter, både på kort och lång sikt. På kort sikt kan det leda till stel och öm muskulatur, huvudvärk, dålig koncentrationsförmåga, låg energinivå och dålig sömn. På lång sikt kan det resultera i dålig hållning, obalans i muskulatur, hjärtproblem, osteoporos och viktökning. 

Det är därför viktigt att försöka planera in fysisk träning i våra veckoprogram. Det hjälper oss att få ut det bästa av livet, både i nuet och även under kommande år. Var uppmärksam på hur din kropp mår under dagen. Kroppen ger dig varningssignaler när du exempelvis behöver stretcha. Varför inte använda dina lediga stunder eller raster under arbetsdagen? Vare sig det är under din lunch eller kafferast; all form av fysisk aktivitet kommer att resultera i bättre mental och fysisk hälsa och sist men inte minst; du förbättrar din prestationsförmåga på jobbet, du känner dig piggare och du minskar risken att utveckla allvarliga sjukdomar.

Här följer några tips på hur du kan bli motiverad till att träna under din arbetsdag:
1.    Gå en promenad eller spring en runda på din rast. Variera dina rundor, så att du inte tröttnar eller be en kollega att göra dig sällskap.
2.    Använd trapporna istället för hissen när det finns möjlighet.
3.    Gå direkt till en kollega för att meddela något istället för att ringa eller skicka e-post.
4.    Anmäl dig till ett gym eller någon annan form av träningsgrupp i närheten och träna antingen på lunchen eller efter jobbet. Be en vän att följa med, så kan ni motivera varandra de dagar när ni inte känner för att träna.
5.    Om du åker kollektivt till arbetet, gå av några hållplatser tidigare eller om du kör bil till jobbet, parkera bilen en bit bort och gå den sista biten.
Bästa sättet att säkerställa att träningen inte hamnar längst ner på din prioriteringslista, är att se på träningen som vilket annat möte som helst. Se till att skriva in träningspassen i din agenda och avboka den endast under särskilda förhållanden. Ägna en del av dagen till att finna tid för fysisk aktivitet och du kommer att förbättra din allmänna hälsa, din träningsnivå samt höja ditt mentala välbefinnande. 

Relaterade inlägg