Öka dina kaffekunskaper – här kommer de rätta svaren på vårt stora kaffequiz!

Gott kaffe

I samband med Internationella kaffedagen lanserade vi ett kaffequiz som testade respondenternas kaffekunskaper med tio kluriga frågor. Nu avslöjar vi vad deltagarna på quizet faktiskt vet om drycken vi älskar. Se de rätta svaren och öka din egen kaffekunskap på samma gång!

Nästan 90% av respondenterna visste hur orostat kaffe såg ut. De gråaktiga fröerna av kaffebäret ändrar färg och ökar i storlek, men likheten mellan de orostade och rostade kaffebönorna är fortfarande klart märkbar.

Även svaret på vilket sätt kaffet växer var välkänt bland deltagarna av kaffequizet. Så mycket som 84% av alla svar som kom in visste att kaffet växer ovan jord på en trädlik planta.

Men, den klurigaste frågan i quizet visade sig vara hur kaffedrycken cappuccino fick sitt namn. Knappt 9% av respondenterna visste att namnet härstammar från den österrikiska drycken kallad “Kapuziner Kaffee.”

På de klassiska wienercaféerna serverades kaffet med en skvätt grädde, vilket gav drycken sin typiska bruna färg. Denna nyans av brunt liknade färgen på kapucinmunkarnas kläder, vilket gav drycken dess namn.

Förutom cappuccino så var det även klassificeringen av kaffebönor och vilka länder som dricker mest kaffe som gav mest huvudbry. Av de inkommande svaren visste 34% att kaffebönor egentligen inte är bönor utan frön från kaffebäret. Något förvånande så var det bara 35% som visste att det är Nederländerna, Finland och Norge som är de största kaffekonsumenterna i världen.

Om du känner dig manad att lära dig ännu mer om kaffe så kan du se alla frågor med de rätta svaren från kaffequizet här:

1. Hur ser orostat kaffe ut? (89% rätta svar)

2. Hur växer kaffe? Ovan jord, på en trädliknande planta. (84% rätta svar)

3. Kaffebönor är egentligen inte bönor, de är... Frön. Men frön som ser ut som bönor. (34% rätta svar)

4. Det mest sålda kaffet är en blandning av… Arabica- och Robustabönor. (47% rätta svar)

5. Hur tillreder du en Americano? Med espresso och varmt vatten. (52% rätta svar)

6. Hur fick cappuccino sitt namn? Namnet kommer ursprungligen från den österrikiska "Kapuziner Kaffee" (9% rätta svar)

7. Vad hittar du i en Café Affogato? 1 skopa vaniljglass. (55% rätta svar)

8. Vilken är den bästa platsen att förvara rostat kaffe? Där det är torrt, mörkt och lufttätt. (55% rätta svar)

9. Var är 40% av allt kaffe producerat? I Brasilien, tillsammans med Colombia. (76% rätta svar)

10. Vilka tre länder dricker mest kaffe? Nederländerna, Finland och Norge. (35% rätta svar)

Relaterade inlägg