Oväntat hemmakontor - tips på hur du undviker stress och arbetar effektivt hemifrån!

Edens värld

Corona-pandemin har inte bara lett till en nödsituation över hela världen. Den har också skapat nya utmaningar i vårt dagliga arbete.
Vi vill ge dig några råd om hur du undviker stress och arbetar effektivt på ditt hemmakontor.

1. Skapa en bekväm arbetsmiljö hemma
Att arbeta från din säng, din soffa eller framför din TV låter trevligt men det är ingen bra idé, eftersom det här är platser som vi förknippar med avkoppling. Skapa istället en tydlig arbetsyta. Det behöver inte nödvändigtvis vara ett helt rum, men en viss plats som signalerar att arbete pågår.

2. Klä dig som om du skulle gå till jobbet
För de flesta börjar arbetsdagen med att på ett eller annat sätt ta sig iväg till kontoret. När du inte behöver lämna hemmet för att arbeta, kan din inställning påverkas negativt. Därför är det viktigt att du anpassar ditt tankesätt och förbereder dig mentalt för arbetet. Välj en lämplig klädsel (undvik pyjamas) och förbered dig på samma sätt som du hade gjort inför en normal arbetsdag.

3. Skapa struktur och undvik distraktioner
Starta alltid din arbetsdag på hemmakontoret vid samma tid. För att säkerställa att ditt hemmakontorsarbete inte stör ditt privatliv, bör du alltid avsluta arbetsdagen vid en bestämd tidpunkt. En fast lunchpaus hjälper dig också att strukturera arbetsdagen. En av de största utmaningarna på hemmakontoret är alla de distraktioner som finns i hemmet. Du tänker kanske att du bara ska avklara något snabbt, till exempel ett kort besök till affären, eller en snabb dammsugning - och vips så var halva dagen över. Arbetstid på hemmakontoret räknas som arbetstid precis som om du hade varit på ditt vanliga kontor. Ta därför bort eventuella distraktioner och se till att du har självdisciplin.

4. Bestäm och prioritera uppgifter för varje dag
Förbered ”Att göra-listor” för varje dag du arbetar hemma. Det hjälper dig att fokusera på det väsentliga och ger dig möjlighet att mäta hur mycket du redan har gjort. Gör komplicerade och obekväma uppgifter först och rutinmässiga uppgifter i slutet av arbetsdagen.

5. Ta pauser
Att ständigt gå "all-in" är inte att rekommendera – inte ens den mest kraftfulla motorn klarar av det! Se till att då och då pausa, ställa dig upp, sträcka på dig, ta lite frisk luft, drick vatten och ladda batterierna. Lämna din arbetsstol och ät din lunch eller ditt mellanmål på en plats där du inte brukar sitta och jobba. På så sätt kommer slipper du bli avbruten under din paus. Kom bara ihåg att kommunicera detta till dina kollegor i förväg. Ta en snabb tupplur, läsa din favoritbok, träna eller lyssna på din favoritmusik. Det är viktigt att du håller dig klar i huvudet och samlar ny energi. 

Ta en virtuell kaffepaus!
Att utbyta information informellt och personligen är en stor del av vårt dagliga arbete. Boka en tid med dina kollegor och spendera en virtuell kaffepaus tillsammans.

6. Ergonomisk hållning och stretching
Att se till att ha en hälsosam hållning när man sitter ner är också mycket viktig på hemmakontoret. Med några enkla övningar kan du slappna av i dina muskler och därmed förhindra spänningar. Längre ner på sidan visar vi dig en optimal, sittande, hållning och några enkla avslappnings- och stretchövningar som du enkelt kan göra hemma.

7. Utnyttja alla kommunikationsmöjligheter
På hemmakontoret behöver inte samarbetet med kollegorna stanna av. Digitalisering och modern teknik gör det enkelt för dig att upprätthålla kommunikationen med dina kollegor medan du arbetar hemifrån. Använd videofunktionen för dina möten istället för ett vanligt konferenssamtal. Boka tider för videokonferenser eller samarbeta i ett online-dokument tillsammans. 
 

Övning 1: nackmusklerna

 • Sätt dig rakt upp och luta huvudet åt sidan som om du lägger örat på axeln tills du känner något. Lägg en hand på huvudet för att kunna sträcka ut ytterligare.
 • Håll detta läge i 10 sekunder och växla sedan till andra sidan.

Övning 2: axelmuskulaturen

 • Placera fötterna med ett axelbrett mellanrum.
 • Böj knäna något.
 • Sätt en arm framför kroppen mot den motsatta axeln. Den fria handen tar tag i armbågen framifrån och skjuter tillbaka den.
 • Sträck ut i cirka 20 sekunder och byt sedan sida.

Övning 3: ryggmusklerna

 • Stå upp rakt med benen utsträckta.
 • Lyft höger arm över huvudet, luta överkroppen till vänster och använd din vänstra hand för att flytta låret nedåt för att stödja vikten.
 • Håll positionen i 30 sekunder och byt sedan sida.

Övning 4: magmusklerna

 • Sätt dig upprätt och höj benen rakt några centimeter i minst fem sekunder.
 • Upprepa övningen 5-10 gånger.

Ergonomisk sittställning. Den optimala hållningen när du sitter ner:

 1. Räta ut din nacke
 2. Rulla tillbaka axlarna
 3. Luta bäckenet framåt
 4. Låren ska vara horisontella eller lätt sluttande
 5. Skärmkanten ska inte vara högre än ögonhöjd

Relaterade inlägg