Arabica kaffe: en variation av smaker med en svag syrlighet

Gott kaffe

Det finns ett brett utbud av kaffeplantor och varje art och sort ger olika typer av frukt. Även om det beräknas att det finns mer än 60 typer av kaffe i världen, utgör kaffesorterna Robusta och Arabica upp till 98% av den globala produktionen, vilket gör dessa två typer till de vanligaste på marknaden.

Robusta-sorten växer på stora marksträckor och erbjuder hög prestanda och motståndskraft mot naturkatastrofer. Dessutom innehåller det en högre mängd koffein och är en mer ekonomisk typ av kaffe på de internationella marknaderna.

Arabica-kaffe odlas på hög mark och innehåller en mindre mängd koffein

Sorten Arabica odlas på högre höjd, så skörden är svårare och koffeinhalterna lägre. Vilket gör det till en dyrare kaffesort. Arabica-kaffet, som odlas i Centralamerika, Sydamerika, Asien och Östafrika, är mycket uppskattat och representerar cirka 70 - 75% av kaffens globala produktion.

Arabica har sitt ursprung i bergsregioner i Etiopien och är känsligt för värme och fuktighet. Kaffesorten växer från 800 meter över havsnivån och ju högre jordbruksmark, desto bättre kaffe. Det finns många Arabica-sorter beroende på var de odlas: olika jordar, höjder, klimat etc. bildar olika kaffebönor. Några av dessa sorter är Typica eller Bourbon.

Edens 100% Arabica-kaffe kommer från Colombia och består av en blandning av utmärkt kvalitet, välbalanserat, doftande kaffe, med en fyllig kropp och en svag syrlig smak. Detta gör att den passar perfekt ihop med mjölk.

Bland de viktigaste kännetecknen hos Arabica-kaffet är dess söta och något bittra dofter och nyanser av olika smaker. Färgen är ljus, ungefär som en något rödaktig hasselnöt, och ger behagliga surhetsgrader. Arabica-kaffet anses vara av bättre kvalitet än Robusta-kaffet.

Lär dig mer om Arabica-kaffesorter

Typica, även känd som Criollo, är en ättling från det ursprungliga Arabica-kaffet i Afrika, och är den kaffesort som är bäst anpassad till mexikansk jord. Lyckligtvis är detta också en av de bästa sorterna. Det är en hög växt med en utmärkt smak. Den har dock en låg produktivitet, tål inte starka vindar och det bästa stället att plantera är på en skuggig plats. 

Bourbon-kaffe kommer också från en hög växt som har sitt ursprung i ön Reunion, tidigare känd som Bourbon island. Detta är en mycket eftertraktad sort eftersom den lätt motstår starka vindar, anpassar sig till olika höjder och har en bättre prestanda än Criollo-sorten. Den produceras främst i Chiapas (Mexiko), där den importerades via Guatemala.

Caturra kommer från Brasilien och är en kompakt växt som tas fram genom en mutation av olika sorters Bourbon. Den har en utmärkt prestanda och lågt underhåll i adekvata agroekologiska zoner, och ger en behaglig smak av något lägre kvalitet än Criolla.

Men hur ser man egentligen skillnad på Robusta och Arabica-kaffe? Det är intressant att kunna känna igen båda typer av bönor med blotta ögat. Några av detaljerna att leta efter är:

-    Innan de rostas har Arabica-kaffebönor en grönaktig ton, medan Robusta-bönorna tenderar att vara blekare.
-    Arabica-bönor är platta och långsträckta, medan Robusta-bönorna tenderar att vara puffade eller konvexa.
-    Bönor av sorten Arabica är större

Smak är en mycket personlig fråga och marknaden erbjuder massor av kaffesorter, olika i sin blandning, rostningsgrad, färskhet och prisklass.

Tillåt dig själv experimentera, prova och upptäcka alla dessa fantastiska kaffesorter! På Eden är vår prioritet att erbjuda dig den bästa möjliga kaffeupplevelsen - här hittar du vårt kaffeutbud!